רכישת דירה למגורים בישראל מהווה בדרך כלל את רכישת הנכס היקר ביותר שלנו, ולכן, כשאנחנו באים לקנות דירה, ולהשקיע בכך את רוב כספנו, מן הראוי שנסתייע בשירותיו של עורך דין מומחה במקרקעין, אשר יגן על האינטרסים שלנו בעסקה, וימנע מאתנו ככל הניתן מלהיקלע לאותם שדות מוקשים הפזורים בעסקאות מקרקעין.
אחד המוקשים המסוכנים ביותר, שיכולים להשאיר אתכם בלא כלום, הוא רכישת דירה מאדם שהתחזה להיות הבעלים של הדירה.
תאמינו או לא - מסתבר שתרגיל ההתחזות לבעלים אינו נדיר במיוחד, בוודאי בשנים האחרונות, כשדירות רבות נמכרו לתושבי חוץ שהותירו אותן ריקות, והידועות בכינוי "דירות רפאים".
הכנר הנודע שלמה מינץ היה קורבן לעוקץ שכזה. אמו של מינץ העבירה לו את הזכויות בדירה ללא תמורה, והוא נרשם כבעליה בלשכת רישום המקרקעין בחולון. מינץ התגורר כל השנים בחו"ל, והדירה עמדה ריקה.
לימים נודע לו כי המנעול בדירה הוחלף ועל תיבת הדואר נכתב "משפחת יסחקוב". מינץ התלונן על כך במשטרה, ומחקירת המשטרה עלה כי בני הזוג יסחקוב רכשו באותה שנה את הדירה מאחד בשם בוהדנה, ואילו בוהדנה עצמו רכש את הדירה מאדם ששמו כביכול שלמה מינץ, שלא באמת ידע לנגן על כינור, והיה מתחזה.
בינתיים המתחזה הצליח להיעלם, ומינץ הגיש תביעה נגד בוהדנה ונגד הזוג יסחקוב.
בוהדנה טען להגנתו כי לא חשד במתחזה, והסתמך על עורך הדין שביצע את העסקה, שלא הסתפק בתעודת הזהות המרופטת שהמוכר הראה לו, ואף דרש לראות גם את רישיון נהיגה שלו.
מנגד טענו בני הזוג יסחקוב כי רכשו את הדירה כחוק, לאחר שהוצגו בפניהם כל המסמכים הרלוונטיים, ובהתייעצות עם עורך דין. הם הסתמכו על רישום המקרקעין בתום לב, וללא ידיעה כי הדירה נגזלה מידי מינץ ע"י מוכר מתחזה.
הסכסוך התגלגל עד לבית המשפט העליון שפסק כי הן בוהדנה והן יסחקוב נפלו קורבן ל"עוקץ". בוהדנה קנה מנוכל מבלי לדעת שהוא נוכל, ומכר בתום לב לזוג יסחקוב, שגם הם רכשו בתום לב. אבל עובדתית, הדירה הרי שייכת למינץ, ולכן בית המשפט הורה להחזיר את הדירה לשלמה מינץ, וכך הזוג יסחקוב הפסידו את כל כספו.
כיצד ניתן לצמצם סיכונים של עוקץ כאמור?
מצאתם דירה לטעמכם? בדקתם את הרישום שלה בטאבו וככל נראה הכל תקין? תנקטו פעולות נוספות - שאלו את עורך הדין של המוכר כיצד הגיע אליו המוכר, והאם הוא מכיר אותו. הקישו על דלתות השכנים, ונסו לברר האם האדם שמוכר לכם את הדירה הוא אכן הבעלים או שהוא גר בדירה זמן קצר. לרוב השכנים יודעים לא מעט, ובמקרים רבים תשובה שמטילה ספק באמינותו של המוכר, אמורה להדליק לכם נורה אדומה.
ותזכרו - בהונאה, כמו בהונאה, אף פעם אין 100%. אבל אפשר בכל זאת לנקוט אמצעי זהירות שיכולים לעתים להציל מתרגיל עוקץ כואב במיוחד.
לשאלות נוספות ומענה מיידי בתחום זה, לחץ כאן ונשמח לעמוד לשירותך בכל עת.